Přeskočit na hlavní obsah

Moon, Tallinn

· 2 minuty čtení

Bistro zaměřené na moderní slovanskou kuchyni.

Letos se konečně Tallinn dočkal zařazení do průvodce Michelin, což snad aspoň trochu ukojilo jedince trpící věčnou rivalitou s Helsinkama. Pro mě to je Michelin guide dobrý zdroj doporučení na podniky, které možná stojí za návštěvu. Primárně mě v zahraničí zajímají podniky s místní kuchyní a tak jsem si vybral Moon, který sliboval menu z tradičních jídel.

Rezervaci jsem bez problémů udělal online den předem a fajn je, že na webu mají i menu, které je sympaticky stručné a dokonce myslí i na vegany. Interiér působí útulným domácím dojmem, stoly jsou ale rozestavěné celkem nahusto, takže třeba na diskrétní rande bych to tady asi neviděl.

Co se jídla týče, tak v předkrmech to jasně vyhrál "vodka plate". Což teda nebyl talíř vodky, ale talíř k vodce! Na rozjez tedy panák vymražené estonské vodky a k tomu pomazánka ze sádla a česneku, slaneček, naložené houby nebo třeba kyselé okurky v medu. Nádhera! Nabídka nápojů je převážně víno z celého světa, které mi teda příliš nekoresponduje s východoevropskou kuchyní. Dal jsem si radši cider, který mi celkem nepatříčně nalili do velké sklenice na víno.

Jako další jsem nemohl vynechat boršč. Když si vzpomenu jakou břečku vydávali za boršč ve školní jídelně, tak jsem jim možná i vděčný, protože můžu ocenit ten kontrast kdykoliv ochutnám skvělý boršč. A tady skvelý rozhodně byl, adekvátní porce a spousta kopru. Jen místo garnishe z jarní cibulky bych radši měl petržel.

A aby byla tradiční sestava kompletní, tak jako hlavní chod jsem si dal sibiřské vareniki s houbovým jus. Zejména s přicházející zimou je to jídlo, kterého bych se občas fakt užral, což by tady šlo snadno. Ovšem až na tu demage v peněžence, protože 15 EUR není zrovna málo.

První návštěva v Moon předčila moje očekávání a doufám, že to nebyla i moje návštěva poslední, bylo by super tam zajít třeba na jaře a zjistit jak se změnilo menu.