Přeskočit na hlavní obsah

Brajlović

· 4 minuty čtení

Restaurace nebo spíš úkaz na okraji Sarajeva

Většina cestujících při cestě z letiště zamíří doprava směr centrum Sarajeva, já se ale předraženým taxi (30 BAM) vydal vlevo, protože se tam u řeky Željeznica nachází restaurace Brajlovič. Z průzkumu, který jsem si před cestou dělal, na mě tento podnik několikrát vyskočil, recenze byly plné superlativ a tak jsem si řekl, že to bude vhodný začátek mojí exkurze po bosenské gastronomii.

Jestli v nečem recenze nekecají, tak je to impozantnost tohoto podniku. Objekt se zjevně od založení v roce 1945 několikrát rozšiřoval a z jeho obří zastřešené terasy je krásný pohled na řeku. Dovnitř se vstupuje okolo kuchyně a velkého chladícího pultu naštosovaného masem, polotovary a sýry. Nevím ovšem jestli to funguje i jako obchod nebo je to jen výstavka surovin, ze kterých se tam vaří. Po expozici masa následuje bizarní kompozice vycpaných a plyšových zvířat, kde dominuje medvěd, vlk a levhart nebo něco podobného. Každý se u toho fotí a jak později zjišťuju celkem to předznamenává na koho tento podnik cílí.

Rezervace v pátek v 1 odpoledne nebyla potřeba, ale později už bych asi neriskoval. Dostal jsem na výběr jestli chci sedět v kuřácké nebo nekuřácké části. Zvolil jsem pochopitelně nekuřáckou, tvoří asi tak 5% kapacity, její význam je umocněn umístěním k záchodům a ultimátní WTF je, že si k baru v nekuřácké části chodí personál zapálit, když mají chvíli volno.

Číšníci byli velmi pohotoví, ale naprosto nekomunikativní, až bych řekl tak trochu nasraní, což je tady asi typická vlastnost většiny mužů. Menu je v bosenštině a angličtině, za to jsem byl velmi rád, naopak jsem byl ale nerad, že platba je možná pouze cash v místní měně. Neberou ani karty ani eura, tak ještě že jsem něco vybral z bankomatu na letišti se sympatickým poplatkem 10 BAM.

Těžko si jako první jídlo v Bosně a Hercegovině objednat něco jiného než ćevapi. K tomu jsem si poručil ještě místní pivo Sarajevsko (5 BAM), ohledně kterého je dobré zmínit, že není úplně běžné aby restaurace prodávaly alkohol. Za to všude prodávají coca colu a lidi to do sebe lejou po litrech. Pivo mi přinesli okamžitě, ale na jídlo jsem celkem čekal a tak jsem si krátil chvíli pozorováním číšníků a kuchařů chodících si do nekuřácké části na cigáro.

Konečně mi na stůl dorazil jeden z důvodů mého výletu – na grilu připravené ćevapi (15 BAM) nastrkané do chleba somun a zasypané nakrájenou cibulí. V tomhle případě spoustou cibule. Jelikož byla obsluha jaká byla, tak až když mi jídlo přinesli jsem zjistil, že ho nepodávají spolu s kajmakem, dalším to důvodem mojí cesty, takže jsem si ho po několika marných pokusech o oční kontakt objednal extra (5 BAM).

Maso bylo super, somun taky, cibule teda mohlo být o dost méně, ale naprostá pecka byl kajmak. Servis na prkénku s "oblohou" ze salátu, papriky a pomeranče byl hodně mimo, ale smetanová chuť a krémová textura byla naprosté blaho. To když si člověk uthne kousek chleba, mázne ho kajmakem a na to si dá ćevap, tak fakt nejde se toho pokaždé nepřejíst.

Restaurace Brajlovič je podle recenzí na webu pro spoustu lidí vrchol gastronomie a podnik, kam chodí na sváteční přiležitost. Menu je obsáhlé a 100% zaměřené na maso. Já jsem tam ochutnal jedinou věc, byla super, ale jinak to není místo, kam bych se potřeboval vracet. Je to kus cesty z centra, ceny jsou minimálně o 50% vyšší než jinde a míra nevkusu v interiéru je pro mě hodně přes limit. Vzhledem k velikosti porcí není ani šance ochutnat víc jidel, takže návštěvu doporučuji jen ve větší skupině masožravců.