Přeskočit na hlavní obsah

Ćevabdžinica Petica Ferhatović

· 2 minuty čtení

Perfektní ćevapi přímo v centru

V centru Sarajeva se na velmi malé ploše vyskytuje spousta kostelů, mešit, bazylik i synagog, mezi kterýma se v úzkých uličkách proplétá spousta domorodců i turistů. Do určité míry to tím pádem zvyšuje koncentraci turistických pastí, ale naštěstí se tam stále dá najít dost podniků, kde se soustředí na kvalitu a tradici.

Jedním z nich je Ćevabdžinica Petica Ferhatović, rodinný podnik založený v roce 1984 jen pár kroků od ikonické radnice.

Slavní jsou pro svoje ćevapi a to byl přesně důvod mojí návštěvy. Na zahrádce už by mi byla asi zima, tak jsem se vmáčknul dovnitř, kde si mě nikdo moc nevšímal, protože personál kmital kolem stolů venku i uvnitř. Všude bylo plno, tak jsem se prostě vnutil na jednu z mála volných židlí.

Menu je online, na stolech mají jen QR kód a znalost angličtiny měl personál velmi základní. Na druhou stranu k čemu vůbec angličtina, když moje objednávka byla "čevápi and kajmak" (10 + 2 BAM)? Pivo nemají, protože když ho muslimové nemůžou pít, tak ho nebudou ani prodávat. Na pití tím pádem byla buď cola a nebo jogurt pěkně z kelímku.

Jídlo bylo fantastické. Už taxikář co mě vezl z letiště říkal že "Ferhatović nambr van" a já souhlasím. Kajmak byl sice spíš tvarohový, zatímco mě víc bere ten smetanový, ale super i tak. Fajn je že cibuli necpou do chleba spolu s masem, ale mají ji bokem. Maso bylo nádherně štavnaté a kouřem z grilu ovoněné.

Otevřeno mají každý den od 8 ráno do 11 večer a platit se dá i kartou.