Buregdžinica Sač
Sarajevský burek dělaný tradičně na dřevěném uhlí.
Malý podnik ve čtvrti Baščaršija, historickém centru Sarajeva, má uvnitř asi 5 malých stolů a venku zahrádku co úzká ulička dovolí. A jak je malý interiér, tak je malé i menu. Dělají pouze burek a to ve variantě s masem, sýrem, zelím, dýní a nebo s bramborama.
Důležitý detail je, že burek připravují klasicky v masivních kovových "nádobách" sač na dřevěném uhlí. Pec nebo spíš velkým komínem zastřešené ohniště je hned za prodejním pultem, ale samotný způsob přípravy příliš vidět není. Na borcovi co sače obsluhuje bylo ovšem vidět, že u pece je pořádné vedro. Mnohem lépe si lze sač v akci prohlédnout v Buregdžinici ASDž, která je hned za rohem.
Burek se prodává na váhu a přišlo mi že cokoliv pod 200 g se vůbec neakceptuje. Ono při cenách od 10 BAM za kilo bramborového po 18 BAM za kilo masového, kdo by taky řešil porce pod 200 gramů? Dá se požádat o mix, což pro mě byla záchrana, jinak bych neměl šanci ochutnat víc druhů. Burek se zelím byl ve skutečnosti se zelím a sýrem, přišel mi velmi málo dochucený a moc mi nelezl, stejně jako čistě sýrový. Chtělo to víc posolit a něčím dochutit. Chuťově nejlepší byl burek s masem, kde se i skvěle hodí lehké ovonění kouřem.
Bez ohledu na druh náplně, se k burku pije jogurt (1.5 BAM) a to rovnou z kelímku. Muslimský podnik žádný alkohol neprodává, takže pěkně umocnit pocit sytosti z hutného burku ještě jogurtem.
Otevřeno mají každý den od půl deváté až do 11 večer. Pro mě je burek, asi díky tomu jogurtu, hlavně snídaňové jídlo, ačkoliv si pamatuju jak jsem ho v Brně na Kobližné dřív tlačil hlavně při cestě z hospody.